Steppenwolf – Born to be Wild

Αδιαμφησβήτητα το κορυφαίο rock τραγούδι όλων των εποχών. Σύνθεση του ντράμερ Mars Bonfire συμπεριλήφθηκε στο πρώτο ιστορικό άλμπουμ του καναδέζικου συγκροτήματος των Steppenwolf με τίτλο “Born to be wild” και σαν single έφθασε στο Νο3 του αμερικάνικου chart και μόνο έως τα Νο30 του Ενωμένου Βασιλείου.
Αρχικά το κομμάτι είχε γραφτεί σαν μπαλάντα(!) αλλά ευτυχώς το μετέτρεψαν στο ύφος που ξέρουμε και σύντομα όταν άρχισε να το παίζει το ραδιόφωνο έγινε το αγαπημένο τραγούδι των μηχανόβιων κι εξακολουθεί έως σήμερα. Στους στίχους του ακούγεται για πρώτη φορά η έκφραση “Heavy Metal”, συγκεκριμένα στο στίχο
I like smoke and lightning
Heavy metal thunder
Racin' with the wind.
Το γεγονός ότι το τραγούδι ακούστηκε και στην ταινία (και στο soundtrack) της ταινίας Easy Rider αλλά και ότι οι στίχοι του είναι συνυφασμένοι με την ελευθερία που προσφέρει η μηχανή, έκανε το “Born to be wild” να είναι συνώνυμο της ελευθερίας και δικαιολογημένα θεωρείται το πρώτο heavy metal τραγούδι, έστω κι αν τότε δεν είχε «ανακαλυφθεί ο μουσικός όρος» αλλά και οι Steppenwolf ήταν ένα καθαρόαιμο ψυχεδελικό συγκρότημα!
TRIVIA
  • Ο συνθέτης Mars Bonfire είναι κι αυτός καναδός και το πραγματικό του όνομα είναι Dennis Eugene McCrohan, όπου το άλλαξε σε Dennis Edmonton , χρησιμοποιώντας το Mars Bonfire στη σκηνή! Δηλαδή είχε τρία ονόματα. Ο Mars Bonfire δεν έχει καμία σχέση με τους γερμανούς Bonfire και το 1969 κυκλοφόρησε το προσωπικό του άλμπουμ, Faster Than the Speed of Life όπου περιέχει και το μεγάλο αυτό τραγούδι, αλλά η εκτέλεσή του δεν αγγίζει σε καμία περίπτωση τη δυναμική των Steppenwolf!
  • Στη μόνη χώρα που το τραγούδι πήγε Νο1 ήταν ο Καναδάς!
  • O Mars Bonfire ήταν μέλος των Sparrows του συγκροτήματος που προηγήθηκε των Steppenwolf κι ο αδελφός του Jerry Edmonton ήταν ντράμερ των Steppenwolf!
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
26/7/17
Share on Google Plus

About Αλέξανδρος Ριχάρδος

    Blogger Comment

Δημοσίευση σχολίου